Inspiratie

Center Parcs Thuis DIY : Lantaarn knutselen voor Earth Hour 2019

Family time - 26 Mar. 2019

Center Parcs Thuis DIY : Lantaarn knutselen voor Earth Hour 2019

Earth Hour is een jaarlijkse wereldwijde klimaat- en milieuactie, waarbij alle deelnemers en beroemde bezienswaardigheden hun lichten uitschakelen. In samenwerking met het WWF hebben we doe-het-zelf instructies gemaakt om kleurrijke upcycling lantaarns te maken. Zo kun jij ook thuis deelnemen aan Earth Hour op 30 maart en je lampen uitschakelen.

 

'Upcycling' verwijst naar het hergebruiken van materialen in nieuwe producten. In onze parken zijn de mooie lantaarns voor Earth Hour gemaakt van lege kartonnen flessen. 's Avonds schitteren ze tijdens een lantaarnoptocht door het park. Ben je die dag niet in een van onze Center Parcs parken? Geen probleem! We delen de doe-het-zelf instructies graag, zodat je de lantaarns thuis kunt maken.

 

Je hebt deze materialen nodig:

 • Een leeg kartonnen melkpak 
 • Een mesje of een scherpe schaar
 • Acrylverf voor het schilderen van de kartonnen fles
 • Kwast
 • Transparant papier of wit bakpapier
 • Kleurpotloden of vingerverf
 • Lijm
 • Een theelichtje en een aansteker


Optioneel:

 • Een touwtje
 • Een stok
   

 

5 stappen

1. Was het kartonnen melkpak uit en verwijder de bovenkant met het mesje.
Daarna zijn de raampjes aan de beurt. Je bepaalt hiervoor zelf de grootte en het aantal raampjes. Hoe meer raampjes, hoe meer licht er later door het kleurrijke papier schijnt. Aan de ene kant van het karton wordt een deurtje gemaakt, waardoor je het theelichtje later in de lantaarn kunt schuiven.
 


2. Schilder het melkpak in prachtige kleuren
Maak de mooiste creaties tijdens deze stap! Bepaal eerst zelf de kleuren van het melkpak en ga aan de slag met de verf. Voor een goede dekking is het aan te raden om meerdere keren over het karton te schilderen. 
 


3. Laat het karton drogen en maak de ramen
Laat het karton van het melkpak eerst een tijdje drogen. Snijd of knip ondertussen het transparante papier of het bakpapier op maat. Het moet iets groter zijn dan de gaten in de ramen, zodat het aan de binnenkant kan worden vastgelijmd. Versier het papier met kleurpotloden voordat je het aanbrengt. Of wat dacht je van kleurrijke vingerafdrukken met vingerverf?
 


4. Lijm de ramen vast aan de vensters
Zodra de verf op het karton is gedroogd, kun je het geschilderde papier van binnen aan de vensters lijmen.
 


5. Zet het waxinelichtje erin en steek het kaarsje aan
Dat ziet er echt goed uit, toch? Om de lantaarn helder te laten gloeien, lijm je het waxinelichtje op de bodem van het karton en steek je het voorzichtig aan. En zo ben je helemaal klaar voor Earth Hour!
 


Wil je thuis een lantaarnoptocht doen? Boor dan twee kleine gaatjes in de bovenkant van de lantaarn. Door de twee gaten kan een touwtje worden bevestigd. Hang het touwtje vervolgens aan een stok en ga op pad!

Ontdek alle groene daden van Center Parcs HIER.