€25 extra korting

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Je kan ook schriftelijk contact met ons opnemen: Bekijk de contactpagina

Een cursus dolce far niente in ons kikkerlandje

Center Parcs Moments - Laatst gewijzigd op 28 Dec. 2023

Een cursus dolce far niente in ons kikkerlandje

 


Dolce far niente in het groen

Aangezien de natuur de beste ontstresser is die er is, zouden we misschien allemaal wat vaker tijd én natuur aan elkaar kunnen geven. Niet? Stukjes natuur(momenten) geven om het géven. Dat kan een simpele wandeling in het bos zijn met een vriend(in) die je al een tijd niet hebt gesproken. Maar dat kan ook een zelfgemaakt insectenhuisje zijn, een vetbol voor de vogels in de tuin, een picknick in het park of samen een blotevoetenpad bewandelen. Dolce far niente in het groen in optima forma. En een beetje afkijken bij hoe de Italianen dit doen, mag best….


Van de kust tot aan de meren in het binnenland.

Op de een of andere manier is Italië altijd een beetje in mijn leven verweven geweest. Lichtelijk door mijn ouders ingegeven (met name mijn moeder, “la mamma”) doordat we jaarlijks naar Italië op vakantie gingen met de voor Nederlanders wel bekende sleurhut. Wekenlang lieten ik, mijn zus en moeder ons dan onderdompelen in de prachtige Italiaanse natuur. Dat ik daarna koos voor een studie Italiaanse literatuurgeschiedenis is dan ook niet per se een onverwacht pad dat ik betrad. Het was één van de Italiaanse vrienden uit die tijd die me destijds wees op het bestaan van de zogenaamde sospeso….


Geven om het geven

In Zuid-Italië bestaat er namelijk in de koffiebars van Napels een aloude traditie van het bestellen van een caffè sospeso (in het Nederlands zou je dit vertalen als 'een uitgestelde koffie'). Het houdt in dat wanneer de klant, als uiting van zijn eigen geluk of vrijgevigheid, één caffè sospeso bestelt dat hij er vervolgens twee betaalt. De tweede koffie is bestemd voor een volgende klant die geen geld (bij zich) heeft. Die persoon kan vragen of er nog een koffie als het ware "in de wacht staat". Als dat het geval is krijgt hij of zij deze en mag deze op de gezondheid van de eerste klant opdrinken. Ligt de oplossing voor de waardering van het geven dan misschien in de ‘dolce far niente’ gedachte van de Italiaan? Of misschien wel in de som van de genoemde sospeso en dat dolce far niente gevoel…


De dieren ook laten meegenieten


Met de herfst en winter die voor de deur staan, staan ook de feestdagen voor de deur. Maar ook heel veel dieren die op zoek gaan naar voedsel en een onderkomen om de winter door te komen. Waarom de sospeso gedachte niet doortrekken? Dus wanneer we een lekkere warme maaltijd voor ons zelf maken, ook gelijk een bakje eten voor egels in de tuin neerzetten. Of dat bakje pinda’s om te kraken tijdens een avondje series kijken… Hang dan ook gelijk een pindaslinger op je balkon zodat de vogeltjes mee kunnen genieten. Dolce far niente waar iedereen een beetje mee van kan genieten. Het mooiste, meest waardevolle cadeau voor jezelf en je omgeving, toch?