€25 extra korting
010 798 0980
(gebruikelijke belkosten)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Op vakantie met een baby? 20 tips voor kersverse ouders

Insider tips - Laatst gewijzigd op 26 Sep. 2017

Op vakantie met een baby? 20 tips voor kersverse ouders

Het krijgen van een baby zet je wereld op z’n kop en tegelijkertijd zit je meer thuis dan je lief is. Het laatste waar je aan denkt is vakantie. Toch zou dat stiekem ook wel heel fijn zijn...Zo ga je op vakantie, zonder gedoe!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja, dat klinkt mooi, maar hoe dan? Sommige moeders spreken al van een volksverhuizing als ze met hun kindje naar het stadspark gaan. Klopt! Er is één voordeel: het maakt dus niet uit of je een dag weggaat of een week.

 • Bedenk goed wat je echt nodig hebt en wat niet (zie checklist). Vaak staat er een babybedje en zijn er handige babyservicepakketten beschikbaar met een verschoningskussen, box, wipstoeltje en een badje.
 • Niets vergeten? Print dan deze handige babyvakantie checklist uit.
 • Test voor vertrek het bereik van je babyfoon. Of download een app. Een goede verbinding met de kamer van je slapende hartendiefje draagt gegarandeerd bij aan een groter vakantiegevoel.
 • Bedenk bij het boeken goed waar jij behoefte aan hebt. Ligt je baby thuis al op zijn eigen kamer? Realiseer je dan als je tweekamerappartement boekt dat hij dan weer gewoon bij jullie op de kamer moet. Wil je echt even bijtanken? Ga dan op zoek naar een groter huisje.
Slapende baby op vakantie
Heb je alles bij je? De voorbereiding kan behoorlijk stressvol zijn. Download de Vakantie Checklist, dan vergeet je niets!

En de rust, reinheid en regelmaat dan?

Ben je bang dat het te onrustig is voor je kindje? Of slaapt je baby net een beetje door en durf je eigenlijk niets te veranderen aan zijn slaappatroon? Kinderen zijn flexibeler dan je denkt. Met deze tips heeft je baby een net zo fijne vakantie als jij:

 • Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie hetzelfde naar-bed-breng-ritueel hebt als thuis. Neem vertrouwde dingen mee zoals zijn slaapzakje, zijn knuffel of een lampje. Op die manier keert de rust zo weer terug. Babyslaapdeskundige Stephanie Lampe: “Een baby heeft een paar dagen nodig om aan een nieuw ritme te wennen. De regelmaat komt er vanzelf weer in. Dus als je straks weer thuis bent, zit -ie zo weer in zijn oude ritme.
 • Maar zorg er wel voor dat je baby niet te lang achter elkaar wakker is. Stephanie Lampe: “Voor een baby vanaf 8 maanden hanteer ik altijd de 2, 3, 4-regel. ’s Ochtends 2 uur wakker en dan slapen, dan 3 uur wakker en slapen, dan 4 uur wakker en weer slapen. Bij een baby vanaf 1,5 jaar geldt: 5 uur wakker, slapen, 5 uur wakker.”
 • Pas je aan het slaapritme van je baby aan. Ga niet door een drukke winkelstraat banjeren als je baby eigenlijk in bed moet liggen, maar zoek een rustig plekje op of ga gewoon terug naar je huisje.
 • Maar, benadrukt Elsbeth Teeling, auteur van het boek Relax Mama! en oprichter van de Club van Relaxte moeders: “Wees vooral relaxed over rust, reinheid en regelmaat. Het is echt niet erg als je een keer een luier moet verschonen op een grasveld in plaats van op een commode, je net iets langer zit te borrelen bij de ondergaande zon en dat je het speentje mórgen uitkookt in plaats van nu.”
Wandelen op vakantie met baby
Pas je dag aan aan het slaapritme van je baby. Slapen kunnen ze alleen ook heerlijk tijdens een wandeling :)

Het zal ánders zijn

Een vakantie met een baby is echt anders. Om van je vakantie te kunnen genieten is het belangrijk dat je vooraf je eisen bijstelt.

 • Dus: láát gáán die verwachtingen. Mamacoach Barbara Benet: “Ben je net een boek aan het lezen, wordt je kind wakker. Wil je gaan douchen, wil-ie eten. Het loopt altijd anders dan je denkt. Probeer daarin flexibel te zijn en erken deze nieuwe situatie.”
 • En natuurlijk zul je soms je oude leven missen en baal je ervan dat je je vrijheid kwijt bent. Maar práát erover met elkaar. Spreek het gemis uit, lach erom, droom samen over de toekomst, maar waak ervoor dat je teveel toegeeft aan mineur.
 • Op vakantie met een baby is een vrijbrief voor een überluie vakantie. Elsbeth Teeling: “Je hoeft niet meer per se uit je dak te gaan in de disco, je hebt een prima excuus om toeristische uitstapjes te skippen en je kunt de hele dag bij het water luieren. Hoe relaxt is dat!”
Relax op vakantie met baby
Stap één naar een zorgeloze vakantie: gooi dat schuldgevoel over boord en geniet.

Maak het jezelf gemakkelijk

Heel veel spullen die je meeneemt zijn vaak multifunctioneler dan je denkt.

 • Een hydrofiele luier doet het prima als slabbetje en de XL-variant is een top zonnescherm. En wat dacht je van de voorraadbus voor flesvoeding? Dat is een heel fijn speeltje voor de kleinsten. En een pyjamajasje kan ook prima een keer als trui.
 • Het kinderbed kun je ook gebruiken als box. En bij mooi weer zet je die gewoon buiten. In de schaduw.
 • Zorg dat er altijd een pak billendoekjes binnen handbereik ligt. In het dashboardkastje, in je handtas, onderin de buggy, naast je bed, in de badkamer. Die dingen komen altijd van pas. Altijd.
 • Heeft je baby zijn rompertje onder gepoept? Met shampoo krijg je de meeste vlekken er ook prima uit. Een huisje zonder bad? Geen probleem. De gootsteen kan ook heel goed dienen als babybadje.

Me time

Stap één naar een zorgeloze vakantie: gooi dat schuldgevoel over boord. Jij hebt deze vakantie meer dan verdiend. Wie heeft er net een kind gebaard? Wie moet er drie keer per nacht uit voor een voeding? Juist. Met deze tips kom je ook nog aan jezelf toe:

 • Stap af van het idee dat je alles de hele tijd alleen maar sámen moet doen. Tuurlijk, een baby is een life changing event, en een eerste vakantie is heel knus met je nieuwe gezin, maar het is ook lekker als je man even met je kind gaat wandelen en jij even een uurtje voor jezelf hebt.
 • Neem je moeder of een vriendin mee: kun jij eindelijk weer eens gaan shoppen en een ijsje eten of een uur lang banentrekken in de Aqua Mundo. Mamacoach Barbara Benet: “Lees dat tijdschrift helemaal uit en trek twintig baantjes als dat is wat je wilt. Het is fijn om óók weer eens te ervaren dat je iets voor jezelf helemaal kunt afmaken in plaats van maar half doen.”
 • Waar werd je blij van vóór dat je een kind kreeg? Barbara Benet: “Probeer die dingen waar jij energie van krijgt weer heel helder op je netvlies te krijgen. En ga het doen en maak daar afspraken over met diegene met wie je gaat.”
Baby massage op vakantie
Neem je moeder of vriendin mee; lekker gezellig en jij kan af en toe ook iets voor jezelf doen.

Off season!

Je hebt verlof: drie maanden vrij! Het ultieme moment om een keer off season, voor een spotprijs op vakantie te gaan. Moet manlief werken? Schroom dan niet om je moeder, je zus of een vriendin mee te vragen. Ze kunnen je ook nog eens helpen met het voeden en verschonen: hoe lekker is dat?

 • Kun je je de dag niet heugen dat je een degelijk ontbijt of gezonde lunch hebt gegeten? Hoe anders is dat op vakantie? Daar wordt dat gewoon voor je klaargemaakt! En douche jij ook pas tegen het middaguur omdat je er eerder echt niet aan toekomt? Tijdens je vakantie is dat héél normaal.
 • Mamacoach Barbara Benet legt uit waarom het een goed idee is om er even tussenuit te gaan: “Even uit de sleur stappen van voeden en verschonen kan echt een verademing zijn. Het blijft natuurlijk op vakantie ook gewoon doorgaan, maar de setting is anders. Laat je verrassen door je vakantie.”

Benieuwd hoe een vakantie eruit ziet door de ogen van je baby? Glenn van 15 maanden nam de proef op de som.

 

Hoe ver is een park bij mij vandaan?
Zoek
Locatie geselecteerd:
Gebruik huidige locatie

gmap_location_alert