€25 extra korting
010 798 0980
(gebruikelijke belkosten)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

De geschiedenis van Center Parcs: de jaren 1972 tot 1976

Insider tips - Laatst gewijzigd op 26 Sep. 2017

De geschiedenis van Center Parcs: de jaren 1972 tot 1976

In 2017 viert Center Parcs haar 50e verjaardag. Bij deze gelegenheid graven we diep in onze archieven en kijken we in onze serie terug op een spannende bedrijfsgeschiedenis vol ideeën, innovaties en veranderingen. Lees in het tweede deel hoe Center Parcs langzaam groeide tot wat het vandaag is– de jaren 1972 tot 1976.

Het vierde park wordt geopend: De Huttenheugte

Slechts vijf jaar na de opening van het eerste park van Center Parcs opent in 1972 park nummer vier: De Huttenheugte. Met De Huttenheugte, dat midden in het Drentse bos- en heidelandschap gelegen is, wordt het principe van Center Parcs steeds verder uitgewerkt. Toen nog wel onder de naam Sporthuis Centrum. In De Huttenheugte zijn alle cottages direct rondom een groot meer gebouwd. Daaruit blijkt dat water een belangrijke rol speelt bij Center Parcs. Dit geldt niet alleen voor een aangelegd zwembad maar ook voor natuurlijke wateren.

De Huttenheugte in 1976 vanuit de lucht


Het begin van het huidige activiteitenprogramma

Met het 250.000 vierkante meter grote meer is ook de basis gelegd voor een veelzijdig activiteitenprogramma van Center Parcs. Want in De Huttenheugte kunnen de gasten roeiboten en waterfietsen huren. Toentertijd had Piet Derksen, de oprichter van Center Parcs, nog geen idee dat meerdere parken van Center Parcs later aan grote meren zouden komen te liggen waarop de gasten op een dag met elektrische bootjes de meren en het landschap zouden verkennen. En natuurlijk ook niet dat tegenwoordig de bezoekers op het strand van de meren beachvolleybal spelen en met de tokkelbaan Zip Wire over het water suizen. 

Een oude postkaart van De Huttenheugte

Meer sterren, meer luxe

Relatief bescheiden maakt Derksen reclame voor De Huttenheugte als "3-sterren campingscentrum met supermarkt, wassalon en snackbar". Maar vanaf park nummer 5 werden er twee sterren aan toegevoegd. Park Berkenhorst werd geopend in 1975 maar weer verkocht in 1990 omdat er geen ruimte was voor uitbreidingen.

Oude foto van het congrescentrum en het strand op De Huttenheugte

Slecht weer? Geen probleem!

Sinds het midden van de jaren 70 is de basis gelegd voor het concept van weersonafhankelijke vakanties bij Center Parcs. De zwembaden in de parken krijgen de eerste volledige overkappingen. De koepelvorm kondigt zich aan: het zwembad in De Lommerbergen werd met een tentvlak overkapt dat op een metalen frame lag en in andere parken worden houten bogen evenwijdig naast elkaar geplaatst. Hiermee ontstaat een nieuwe pijler van Center Parcs. Tot aan het moderne tropische zwemparadijs van tegenwoordig is echter nog een lange weg te gaan.

In het volgende hoofdstuk over de geschiedenis van Center Parcs komen er vele mijlpalen aan bod. Met onder andere de opening van de Eemhof. Tot dan!

Nieuwsgierig naar het volgende deel? Lees hier hoe het verder gaat.


Benieuwd naar het Center Parcs van nu? Ontdek Center Parcs 5.0

Hoe ver is een park bij mij vandaan?
Zoek
Locatie geselecteerd:
Gebruik huidige locatie

gmap_location_alert