€25 extra korting
010 798 0980
(gebruikelijke belkosten)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

De natuur ontdekken doe je in deze 5 Nederlandse én Belgische Nationale Parken!

Insider tips - 02 Feb. 2024

De natuur ontdekken doe je in deze 5 Nederlandse én Belgische Nationale Parken!

In Nederland en België zijn maar liefst 30 Nationale Parken te vinden. Super veel en allemaal binnen (hand)bereik. Ook in de buurt bij onze vakantieparken. Maar wat maakt een Nationaal Park nu een Nationaal Park? Lees snel verder om dat én onze tips te ontdekken!

 

Wat zijn Nationale Parken

Nationale Parken vind je overal ter wereld met de bedoeling om waardevolle natuurgebieden en ecosystemen te behouden en te ontwikkelen. Meer dan 44 jaar geleden (in 1980) startte de overheid in Nederland met het opzetten van deze parken. Inmiddels zijn er 21 Nationale Parken in ons land en 9 in België. Wat zijn de kenmerken? Het moet een aaneengesloten terrein van tenminste 1000 hectare zijn en bestaan uit natuurterrein, water en/of bossen. Daarnaast moeten ze een bijzondere landschappelijke gesteldheid en planten- en dierenleven hebben. Een natuurgebied krijgt dus niet zomaar het predicaat Nationaal Park. Wat ook het bijzondere karakter van dit stukje natuur gelijk aangeeft. Mooi nieuws is dat er ook elk jaar weer nieuwe parken bijkomen. Nog meer groen om op te snuiven dus. Zoals het Belgische Nationale Park Bosland. Deze en nog vier andere parken tippen we hieronder:

 

Tip 1 - Nationaal Park Bosland

Bosland mag zich sinds 2023 een Nationaal Park noemen. En dat is niet zonder reden. Het wordt ook wel het grootste avonturenbos van Vlaanderen genoemd. De gigantische natuurkern telt meer dan 6500 hectare in Noord-Limburg en strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt en Lommel. Center Parcs De Vossemeren ligt letterlijk pal naast Bosland. Zo kan je vanuit je vakantieverblijf gelijk de bossen, heide, graslanden en beekvalleien ontdekken. Leuk is dat je hier ook door de Lommelse Sahara kan wandelen, een prachtig zand- en duinlandschap. Een heuse miniatuurwoestijn net over de grens bij Nederland.
 

Tip 2 - Nationaal Park De Maasduinen

Dit natuurgebied is een van de drie nationale parken die Noord- en Midden-Limburg rijk is. Center Parcs Het Heijderbos ligt op nog geen twintig minuten rijden van De Maasduinen af. Het park is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen is dit prachtige natuurgebied ontstaan. Duinen, bossen, heide, laagveen, beekdalen en vennen… Het is hier allemaal te vinden waardoor je urenlang kan ronddwalen door al het moois dat De Maasduinen ons te bieden heeft.
 

Tip 3 - Nationaal Park de Groote Peel

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant ligt de Groote Peel. Het is het kleinste Nationale Park van Nederland, maar dat maakt het park niet minder bijzonder. Het is weids, super waterrijk en het stille hoogveengebied staat bekend om de vele vogelsoorten die je er kan ontdekken. Een top plek voor vogelaars dus! Wat ook uniek is aan dit park is dat het niet doorkruist wordt door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere infrastructurele werken. Heerlijk rustig! Vanaf Center Parcs Het Meerdal en de Limburgse Peel is het slechts een kippeneindje rijden (óók op de fiets) naar de Groote Peel.

 

Tip 4 - Nationaal Park Dwingelderveld
In Drenthe ligt het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit natuurgebied is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Met meer dan zestig vennen en veenmoerasjes is die benaming niet vreemd. Denk daarnaast aan glooiende heidevelden met veel bos en stuifzand en je natuurplaatje van Dwingelderveld is compleet. In de mooie omringende dorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de eeuwenoude cultuurhistorie nog tastbaar aanwezig. Bezoek vanuit Center Parcs De Huttenheugte deze groene oase en laat je verrassen door het Drentse heidegebied.

 

Tip 5 - De Malpie

Hoewel officieel geen nationaal park, is natuurgebied De Malpie, vlak bij Valkenswaard in Noord-Brabant, een prachtig natuurgebied. Het ligt vlak bij Center Parcs De Kempervennen en vooral tijdens de heidebloei is de afwisseling van het landschap hier erg mooi. Je kan er ook allerlei activiteiten doen, zoals wandelen, fietsen, paardrijden en kanovaren over de Dommel. Vooral in de zomer is dat natuurlijk super om met het gezin of vrienden te doen.

 

Je leest het, veel van onze Center Parcs parken liggen vlakbij een Nationaal Park. En elk stuk natuur heeft weer zijn eigen unieke kenmerken die het bijzonder maken om te bezoeken. Een flinke dosis natuur opsnuiven doet altijd goed. Helemaal als je dat samen met je dierbaren om je heen kan doen. Met wie ga jij de Nationale Parken ontdekken?

Hoe ver is een park bij mij vandaan?
Zoek
Locatie geselecteerd:
Gebruik huidige locatie

gmap_location_alert