€25 extra korting
010 798 0980
(gebruikelijke belkosten)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Tussen Tent en Villa: over de geschiedenis van het vakantiepark

Nieuws en Updates - Laatst gewijzigd op 10 Nov. 2016

Tussen Tent en Villa: over de geschiedenis van het vakantiepark

Een waterwoning van Sporthuis Centrum-park De Eemhof in 1980. Foto: Mieke Dings

Iedereen is wel eens in een vakantiepark als Center Parcs geweest. Maar heb je er ooit wel eens bij stil gestaan hoe vakantieparken zijn ontstaan? Dat en meer vertelt Mieke Dings in haar boek ‘Tussen Tent en Villa’.

Meer dan duizend vakantieparken

Nederland telt meer dan 1500 vakantieparken. Toch weten we er maar weinig van. In haar nieuwe boek ‘Tussen tent en villa. Het vakantiepark in Nederland 1920-nu’ vertelt Mieke Dings, architectuur- en stedenbouwhistorica, over hoe het vakantiepark zich ontwikkelde en waarom. Door middel van archiefstukken, artikelen, reclamefolders en ansichtkaarten reconstrueert Mieke Dings de ontwikkeling van het vakantiepark tussen 1920 en nu. Heel interessant en vooral ook leuk om te de lezen voor iedereen die ook in een vakantiepark is geweest.

Weer of geen weer…

Maar hoe kom je nu op zo’n onderwerp? Bij Mieke begon het tijdens haar studie. “Tijdens mijn studie in Groningen bracht ik samen met mijn medestudenten een bezoek aan naoorlogse woonwijken. Iemand maakte een opmerking over het weer en meteen schoot in mijn hoofd de alom bekende slogan ‘Weer of geen weer, altijd Center Parcs weer’”, vertelt Mieke. “Naar aanleiding daarvan begon ik me af te vragen hoe vakantieparken tot stand zijn gekomen en ontwikkeld, en of daar al eens onderzoek naar was gedaan”.

Het bleek van niet en Mieke startte haar eigen onderzoek. In 2003 studeerde zij af met een scriptie over Center Parcs. Een organisatie die ze, toen het nog Sporthuis Centrum was, zich zelf nog herinnerde van knutselen in het kinderhofje en samen met haar zus voortgetrokken worden in de bolderkar.
Na haar afstuderen ging ze werken als zelfstandig architectuur- en stedenbouwhistorica, maar het bleef toch kriebelen. “Ik wilde meer weten. Niet alleen over Center Parcs, maar over de hele geschiedenis en ontwikkeling van vakantieparken in Nederland,” laat ze weten. Dit resulteerde in een onderzoek van tien jaar met uiteindelijk de publicatie van het onderzoek in haar boek ‘Tussen tent en villa’, dat onlangs verscheen.

Mieke en haar zus in de bolderkar, tijdens een vakantie bij Sporthuis Centrum (nu Center Parcs)

Trots

“Ik ben heel blij met het eindresultaat,” vertelt Mieke ons. “De reacties zijn tot nu toe heel positief vanuit veel verschillende hoeken: vakgenoten, overheden, maar ook mensen die het vakantiepark alleen van vakantie kennen. Ondernemers zijn over het algemeen ook heel enthousiast, nu ze zien wat een rijke geschiedenis erachter het fenomeen zit. Al moet ik zeggen dat Center Parcs al vanaf het begin enthousiast was, deze organisatie is echt heel trots op en nieuwsgierig naar haar geschiedenis.”

Ben jij ook nieuwsgierig geworden? ‘Tussen tent en villa. Het vakantiepark in Nederland 1920-nu’ van Mieke Dings is nu verkrijgbaar via nai010 uitgevers.

Hoe ver is een park bij mij vandaan?
Zoek
Locatie geselecteerd:
Gebruik huidige locatie

gmap_location_alert