€25 extra korting

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

010 798 0980

(gebruikelijke belkosten)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Je kan ook schriftelijk contact met ons opnemen: Bekijk de contactpagina

Sterrenkijken voor beginners: tips & tricks

Tijd met dierbaren - 06 Mar. 2024

Sterrenkijken voor beginners: tips & tricks

Onze sterrenhemel vertelt duizenden verhalen van mythen en legendes. Op een heldere avond fonkelen de mooiste sterren aan de hemel. Maar wat willen die sterren ons eigenlijk vertellen? Alleen al met het blote oog valt er ontzettend veel moois en interessants te zien daarboven. Om de mooiste sterrenbeelden te ontdekken, hoef je eigenlijk maar een klein beetje voorbereiding te doen. En geloof ons, het is helemaal niet zo ingewikkeld! Want sterrenkijken is super leuk om te doen. Vooral met je dierbaren.

 

1) Vind een goede, donkere plek

Om de mooiste sterren te spotten, heb je een donkere plaats nodig. Dat is op het platteland of aan het strand makkelijk te vinden, maar wanneer je in de stad woont, is dit wat lastiger. Daar heb je te maken met bijvoorbeeld kunstlicht en straatverlichting. Dit is storend als je sterren wilt gaan kijken, maar het is in de stad niet onmogelijk! Je moet op zoek gaan naar een donkere plek waar je in alle rust naar de hemel kan staren.

 

2) Neem de tijd
Sterren zie je het allerbeste op heldere nachten. Controleer dus van tevoren welke weersvoorspellingen er zijn voor de nacht. Wordt het bewolkt? Hangt er regen in de lucht? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Is de weersvoorspelling goed en kun je toch vrij weinig zien als je omhoog kijkt? Geef jezelf 20-30 minuten de tijd om even aan het donker te wennen voordat je begint met kijken. Je zult merken dat je steeds meer sterren begint te zien.


3) Ontdek patronen en vindt makkelijke sterrenbeelden.
De bekende sterrenbeelden, zoals de Grote en Kleine Beer, helpen je om je te oriënteren in de sterrenhemel. Van deze twee heb je ook vast weleens gehoord. Deze twee sterrenbeelden kunnen we iedere avond zien. De Grote Beer kennen we vooral onder de naam van het steelpannetje of de wagen. En het zien van de Grote Beer is van belang omdat het ons de weg wijst naar de poolster. Als je de poolster hebt gevonden, dan weet je waar het noorden is. Handig!
Het is best lastig in het begin om patronen te ontdekken tussen al die duizenden lichtpuntjes. Maar, als je wat beter kijkt, dan valt het al snel op dat er heldere en zwakkere sterren zijn. In totaal zijn er 88 officiële sterrenbeelden die je kunt spotten, de een wat makkelijker dan de ander. Met onze sterrenjournal helpen wij je om 14 sterrenbeelden te spotten en te herkennen. Hoe leuk is dat? Onze sterrenjournal is te koop in de Shop & Smile winkels op het park.

 

4) Schaf een verrekijker aan
Je hoeft echt niet gelijk een dure telescoop aan te schaffen wanneer je een beginnend sterrenkijker bent. Je kan prima gewoon eerst een verrekijker kopen. Met een verrekijker kan je al heel wat meer zien dan met het blote oog. Zo kan je in de Grote Beer al een heldere dubbelster terugvinden. Dubbelsterren zijn sterren die rond elkaar draaien, net zoals de aarde rond de zon. Maar, de kleine beer bijvoorbeeld, is vaak erg zwak. Door met een verrekijker te kijken, kun je het sterrenbeeld alsnog goed zien.

 

5) Kleurenhemel
Als je een tijd naar de sterrenhemel hebt gekeken, valt het je misschien op dat er verschil zit tussen de sterren. Onze sterren hebben namelijk kleuren! Op het eerste gezicht zijn alle sterren wit, maar als je beter kijkt kan je kleuren zien. Een verrekijker kan je daar weer bij helpen. De kleur van een ster vertelt ons iets over haar temperatuur. De koudste sterren zijn rood. Of ja… ze hebben nog steeds een temperatuur van 3000 graden. Sterren van 4000 graden zijn oranje. Onze zon is 6000 graden en is geel. Daarna worden ze wit, tot ongeveer 10 000 graden. Nog heter sterren worden blauw. Sommige blauwe sterren hebben zelfs oppervlakte temperaturen van 150 000 graden. Dat is behoorlijk heet!

 

Met deze tips kun je aan de slag met het voorbereiden van een avondje sterren kijken! Wat onze sterrenjournal leuk maakt, is dat je, na het spotten van een sterrenbeeld, allerlei vragen in kunt vullen om het moment vast te leggen. Als het boekje vol is, heb je de eerste 14 sterrenbeelden gespot. Deze zijn dan weer opgedeeld in zomer, herfst, winter en lente sterrenbeelden! Zo kun je het hele jaar door naar buiten om de mooiste sterren te spotten. Veel plezier!